آیا ضرغامی کاندید ریاست جمهوری ۱۴۰۰ می شود ؟
عزت الله ضرغامی و انتخابات ۱۴۰۰
عزت الله ضرغامی که امروز به عنوان یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت میکند روزگاری که رئیس صدا و سیما هم بود اینقدر جلوی چشم رسانهها نبود، مسئلهای که از خیلی وقت پیش بسیاری حدس بزنند که او برای ۱۴۰۰ میآید.
بعد از اینکه علی لاریجانی پس از ریاست صدا و سیما، نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد، همیشه ریاست صدا و سیما به عنوان نامزد احتمالی انتخابات مطرح بوده؛ به خصوص عزت الله ضرغامی که سابقه سیاسی هم داشته و از دانشجویان تسخیر کننده سفارت آمریکا بوده است.
این بار هم انتشار یک مصاحبه ویدیویی از ضرغامی باعث شد نگاهها به سمت او بچرخد؛ مصاحبهای درباره دختران بدحجاب که به خاطر نحوه جملات ضرغامی بسیار دیده شد و البته بخش مهم برای فعالان سیاسی که درباره میرحسین موسوی و مهدی کروبی صحبت میکرد.
ضرغامی میگوید اجتهاد رسانهای دارد؛ البته بیراه هم نمیگوید در میان حرفهایی روزمرهای که شاید برای هیچ مخاطبی نان و آب نشود، به ناگهان میگوید «برخی دختران پلنگ هستند» که با همین تیتر سایر حرفهایش نیز برای مخاطب جذاب شود. البته کاربران اصولگرای توییتر از این صحبت عصبانی شدند و از ضرغامی میپرسند آیا او با اعضای خانواده خود هم با این ادبیات صحبت میکند؟ کاربران منتقد هم میگویند هنوز ادبیات صحبت کردن با زنان را نمیداند و فکر میکند اگر درباره پلنگها صحبت کند مردم به او رای میدهند. برخی هم میگویند اینستاگرام یک پلتفرم هوشمند است و پیشنهادهای او بر اساس سرچهای کاربر است و ضرغامی خود مسیری رفته که به او «پلنگ» نشان میدهند.
ضرغامی یک ماه پیش گفته بود: «من سرباز نظام هستم و اگر بگویند ریاست صداوسیما را برعهده بگیر، میآیم و درباره انتخابات ۱۴۰۰ هم اگر احساس وظیفه کنم، کاندیدا خواهم شد». صحبتهایش مملو از تناقض است؛ مثلا درعینحال گفته است: «برای ۱۴۰۰ یک مینیبوس آدم در صف هستند؛ واقعا کی مرده، کی زنده، خیلی اتفاقات خواهد افتاد. آنچه به من مربوط میشود، اگر نگوییم سرباز نظام، خودم را یک بازیگر یا بازیکن روی نیمکت نظام میدانم که اگر روزی لازم باشد، به داخل زمین بروم و بازی کنم. من خودم را روی نیمکت جمهوری اسلامی میدانم. این نیمکتنشینی برای هر کاری است.
من چنین جایگاهی را برای خودم انتخاب کردم و در هر شرایط و موقعیتی اقتضا کرد خدمتی را انجام دهم، آمادهام … طبیعتا خودم را آماده و مهیای این کار میکنم؛ والا روی نیمکت اگر با کتوشلوار بنشینیم و هیچ تمرینی هم نکرده باشیم که فایده ندارد. کسی که نمیتواند با کتوشلوار وارد زمین بازی شود. قاعدتا نشستن روی نیمکت آمادگی میخواهد». عزتالله ضرغامی به دنبال القای چهرهای منصف و درمیانهایستاده و گاه حتی منتقد از خودش دارد یا نقش میانجیای که با میهمانیهای معروف صبحانه برای خودش تعریف کرده است.
او دانشجوی دانشگاه امیر کبیر و یکی از اعضای دانشجویان مسلمان پیرو خط امام بود که سفارت آمریکا در تهران را تسخیر کردند. ضرغامی از ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۲ معاون وزیر فرهنگ و ارشاد در امور مجلس بود و از ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۶ نیز معاونت امور سینمایی وزیر فرهنگ را برعهده داشت و با علی لاریجانی و مصطفی میرسلیم همکاری کرد.
او که دیدگاهی متفاوت با دیدگاه فرهنگی دولت اصلاحات داشت با شروع کار دولت خاتمی ابتدا از ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹ معاون وزیر دفاع در امور مجلس شد و بعد از آن هم معاونت امور مجلس و استانهای سازمان صدا و سیما را تا سال ۱۳۸۲ بر عهده گرفت. همین سوابق همزمان فرهنگی و سیاسی باعث شد تا او در نهایت در سال ۱۳۸۳ بعد از علی لاریجانی برای ده سال به ریاست سازمان صدا و سیما منصوب شود.
ضرغامی هرچند در دوران ریاستش بر صدا و سیما با انتقادات ریز و درشت بسیاری به خصوص درباره انتخابات ۱۳۸۸ مواجه شد، اما در نهایت روسای بعدی سازمان چنان عمل کردند که عملکرد او بسیار قابل دفاعتر بود.
به باور منتقدین ضرغامی در دوران مدیریت او و در انتخابات ۱۳۸۸ صدا و سیما در اختیار یک نامزد، آن هم محمود احمدینژاد بود و در بحبوحه اعتراضات آن سال نیز با پخش اعترافات دستگیرشدگان اعتراضات، عملا از احمدینژاد حمایت مطلق کرد. با این وجود با روی کارآمدن دولت روحانی، ضرغامی و سازمانش به منتقد جدی دولت تبدیل شدند. او البته مسئله پخش اعترافات متهمان در سال ۱۳۸۸ را تصمیم شورای عالی امنیت ملی عنوان کرد.
اما آیا رئیس سابق صدا و سیما شانسی برای نامزدی اصولگرایان در انتخابات ۱۴۰۰ دارد؟ او هرچند عمق نفوذ لاریجانی، توان مالی بذرپاش، مقبولیت رئیسی و البته کارنامه اجرایی قالیباف را ندارد ولی جایگاهی بد نیز میان اصولگرایان ندارد و از گزینههای نهایی جمنا برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ بود.
مسئله ضرغامی اما این است که هویت مستقل او، حداقل برای عموم مردم، چندان شفاف نیست.
او البته مانع دیگری هم دارد و آن این که به جز ریاست صدا و سیما، کارنامه اجرایی ملموسی ندارد و برخلاف هیچ کدام از رقبایش هیچ گعده، حزب یا گروه خاصی در اصولگرایان حامی او نیستند که برایش به آب و آتش بزنند. او حتی مثل لاریجانی هم نیست که توان ائتلاف با بخشی از اعتدالیون و اصلاحطلبان را داشته باشد.
در یک کلام میشود گفت عزت الله ضرغامی برای سال ۱۴۰۰ شانس خواهد داشت به شرط اینکه دو مانع بالا رفع شود، اشتباهات مهرداد بذرپاش او را حذف کند و محمد باقر قالیباف و ابراهیم رئیسی نخواهند در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ شرکت کنند.